Wednesday, 13 July 2011

Chicken Lasagne


Bahan2 :

1 kotak (250g) lasagne sheets
1 botol Dolmio bolognese sauce
2 tin cream of mushroom soup
1 tin sliced mushrooms
white cheddar cheese yang di parut

500 g chicken mince
1/2 sb. garlic powder
1/2 sb. ginger powder
1 sb.serbuk lada hitam
1 sb.oregano
garam secukup rasa

Cara2 :

1. Masak ayam mince dahulu : Basuh dan tos ayam mince dalam tapis, terus masukkan
    dalam periuk kecil campurkan garlic dan ginger powder. Masakkan ayam mince jangan
    sampai kering air. Masukkan serbuk lada hitam, oregano dan garam secukup rasa
    kemudian bolehlah di tutup api.

2. Sediakan bekas tahan panas seperti mangkuk empat segi Pyrex. Sapu vegetable spread
    atau margerin pada dasar mangkuk dan susun kepingan lasagne. Kemudian taburkan
    ayam mince yang di masak tadi dan slice mushroom rata-rata. Sudukan sos bolognese
    di ikuti dengan mushroom soup ke atas nya.

3. Ulangi proses yang sama, samaada tiga atau empat lapis tapi lapis yang paling atas sekali
    mestilah lapisan ayam mince. Kemudian taburkan cheddar cheese yang di parut rata-rata.
    Bakar dalam oven yang telah di panaskan suhu 160 darjah selama 40-45 minit atau sehingga
    masak. Masak hingga cheese cair dan sedikit perang, sedap di makan panas-panas ye.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...