Friday, 22 July 2011

Masak Asam Pekat Salmon


Bahan2 :

2 potong ikan salmon
1 biji bawang besar
1/2 sb. garlic powder
1/2 sb. ginger powder
2 sb. cili kisar
1 senduk serbuk cili Baba's
semangkuk air asam jawa
secubit belacan
garam dan gula secukup rasa
daun kesum
2 cawan air

Cara2 :

1. Ikan di bersihkan kemudian sapu sedikit garam dan serbuk kunyit. Kemudian goreng
    sehingga masak dan garing.

2. Dalam periuk panaskan sedikit minyak dan tumis bawang hingga wangi. Masukkan
    serbuk bawang putih dan halia. Masukkan cili kisar dan serbuk cili Baba's. Masukkan
    air dan air asam jawa.

3. Renihkan hingga cili masak. Masukkan belacan, garam dan gula secukup rasa serta
    daun kesum. Kemudian bolehlah masukkan ikan salmon yang di goreng tadi. Masakkan
    sekejap lagi bolehlah di tutupkan api.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...