Friday, 22 July 2011

Sole Goreng Lada Hitam


Bahan2 :

seekor ikan sebelah atau sole (di bersih dan di kelar)
1/2 biji bawang besar (di dadu)
2 biji cili hijau
1 biji cili merah
sedikit daun bawang
sedikit serbuk lada hitam kasar
garam dan gula secukup rasa
sedikit lemon juice

Cara2 :

1. Panaskan sedikit olive oil di atas frying pan. Letakkan sole perlahan-lahan.
    Taburkan lada hitam kasar dan garam ke atasnya, kemudian terbalikkan.

2. Ulang proses yang sama, tabur lada hitam dan garam. Bila kedua-dua belah
    ikan telah masak dan garing, masukkan bawang yang di dadu, daun bawang,
    cili hijau dan merah yang di potong.

3. Letakkan sedikit gula dan perahan air asam limau. Masakkan sebentar bolehlah
    di tutupkan api.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...