Friday, 22 July 2011

Choi Sum Goreng Sos Tiram


Bahan2 :

Sepinggan sawi choi sum (di potong)
sepinggan taugeh (di buang akar)
sebatang karot (di potong kasar)
1/2 biji bawang besar
1/2 sb. serbuk bawang putih
segenggam udang basah
1 sb. serbuk lada putih
4 sb. sos tiram
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak olive

Cara2 :

1. Panaskan sedikit minyak olive. Kemudian tumiskan bawang hingga wangi. Masukkan
    serbuk bawang putih dan udang basah. Goreng sebentar masukkan bahagian batang
    sawi dan karot.

2. Kemudian masukkan serbuk lada putih dan sos tiram. Masukkan lebih kurang setengah
    sudu besar garam dan gula. Akhir sekali masukkan choi sum dan taugeh. Masa ni
    tak payah lama-lama boleh tutup api sebab tak nak choi sum dan taugeh lembik sangat.
    Bila makan biar bunyi taugeh rangup gitu.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...