Friday, 22 July 2011
Choi Sum Goreng Sos Tiram
Bahan2 :
Sepinggan sawi choi sum (di potong)
sepinggan taugeh (di buang akar)
sebatang karot (di potong kasar)
1/2 biji bawang besar
1/2 sb. serbuk bawang putih
segenggam udang basah
1 sb. serbuk lada putih
4 sb. sos tiram
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak olive
Cara2 :
1. Panaskan sedikit minyak olive. Kemudian tumiskan bawang hingga wangi. Masukkan
serbuk bawang putih dan udang basah. Goreng sebentar masukkan bahagian batang
sawi dan karot.
2. Kemudian masukkan serbuk lada putih dan sos tiram. Masukkan lebih kurang setengah
sudu besar garam dan gula. Akhir sekali masukkan choi sum dan taugeh. Masa ni
tak payah lama-lama boleh tutup api sebab tak nak choi sum dan taugeh lembik sangat.
Bila makan biar bunyi taugeh rangup gitu.
Labels:
sayur
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment