Tuesday 23 August 2011

Acar Buah


Bahan-bahan :

90 g kulit limau
450 g aprikot
250 g sultana
500 g prune
50 g kurma
1 biji bawang besar di dadu halus
2 ulas bawang putih
1 st pes halia
1 batang kulit kayu manis
2 bunga lawang
3 buah pelaga
cili mesin secukupnya
garam dan gula secukup rasa
cuka

Cara-cara :

1. Panaskan minyak tumis bawang, halia, kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga
    hingga wangi dan sedikit garing. Masukkan cili mesin dan sedikit gula dahulu, tumis
    hingga cili masak dan pecah minyak.

2. Masukkan air biarkan mendidih. Letakkan sedikit garam dan cuka, tambah sedikit lagi gula
    rasa masam masin manisnya. Kemudian baru masukkan buah-buahan kering yang telah
    di potong kecil-kecil tadi. Balik-balikkan sampai kuah sedikit kering, barulah di tutupkan api.

3. Simpan di dalam botol atau bekas yang kering kerana acar buah ini tahan lama. Boleh tambah
    cili padi atau bawang yang di jeruk juga buahan kering yang lain jika suka.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...