Tuesday, 23 August 2011
Acar Buah
Bahan-bahan :
90 g kulit limau
450 g aprikot
250 g sultana
500 g prune
50 g kurma
1 biji bawang besar di dadu halus
2 ulas bawang putih
1 st pes halia
1 batang kulit kayu manis
2 bunga lawang
3 buah pelaga
cili mesin secukupnya
garam dan gula secukup rasa
cuka
Cara-cara :
1. Panaskan minyak tumis bawang, halia, kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga
hingga wangi dan sedikit garing. Masukkan cili mesin dan sedikit gula dahulu, tumis
hingga cili masak dan pecah minyak.
2. Masukkan air biarkan mendidih. Letakkan sedikit garam dan cuka, tambah sedikit lagi gula
rasa masam masin manisnya. Kemudian baru masukkan buah-buahan kering yang telah
di potong kecil-kecil tadi. Balik-balikkan sampai kuah sedikit kering, barulah di tutupkan api.
3. Simpan di dalam botol atau bekas yang kering kerana acar buah ini tahan lama. Boleh tambah
cili padi atau bawang yang di jeruk juga buahan kering yang lain jika suka.
Labels:
acar
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment