Tuesday 23 August 2011

Pastri Sumbat (pastri sosej dan kentang)

Sumbat dengan apa ek ? eh... bukan sumbat tapi ada inti. Kali ni dengan filling sosej
dan kentang. Jangan jemu ye, kengkawan mesti kata akak ni asyik-asyik pastri. Nak buat
camana ye bila husband akak jumpa pastri harga turun, terus di borongnya sampai lima bungkus.
Nak ngabiskan buatlah pastri bakar, cuma intinya aje yang lain-lain. Jom layan....


Bahan-bahan :

2 bungkus pastri
telur letak pewarna kuning untuk sapuan
3 biji kentang di dadu
sebungkus sosej ayam potong nipis
1/2 biji bawang besar di dadu
sedikit bawang putih
sedikit pes halia
3 sb serbuk kari
1 st serbuk lada hitam
1 sb garam dan 1 sb gula

Cara-cara masak inti :

1. Panaskan sedikit minyak, goreng sosej yang di potong nipis-nipis. Bila dah masak angkat.

2. Dalam minyak yang sama, tumis bawang dan halia. Kemudian masukkan kentang yang di dadu,
    serbuk kari, serbuk lada hitam, garam dan gula.

3. Masak hingga kentang lembut, barulah masukkan sosej tadi. Boleh tambah sedikit air supaya
    kentang lembut. Bila dah kering boleh padamkan api.

4. Ambil sekeping pastri, potong empat gelek leper, masukkan inti dan gulung. Kelar-kelar atasnya
    dan sapu telur. Kemudian bakar dalam oven selama 30 minit. Inti ini memang kena dengan pastri
    selain pastri yang di letak sebatang sosej begitu saja. Cuba jangan tak cuba.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...