Saturday, 6 August 2011

Spaghetti Hailam


Bahan2 :

sebungkus spaghetti (di rebus dan di toskan)
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
air secukupnya untuk kuah
1/2 sb serbuk lada hitam kasar
2 sb sos tiram
10 sb kicap manis
kiub pati ayam
sedikit udang basah
5 biji telur
sebatang karot di potong
sedikit kobis di potong
5 sb cornflour di bancuh dengan air
1 sb garam

Cara2 :

1. Rebus Spaghetti hingga lembut >< 12 minit, angkat dan toskan.

2. Panaskan sedikit minyak tumis bawang hingga wangi, masukkan air secukupnya
    untuk kuah. Masukkan serbuk lada hitam, kiub pati ayam, sos tiram dan kicap manis.
    Masukkan juga udang basah dan karot.

3. Bila kuah mendidih, sambil di kacau masukkan bancuhan tepung cornflour.

4. Kemudian masukkan telur yang di pecahkan sebiji sebiji ke dalam kuah. Jangan kacau
    sampai telur sedikit keras di bahagian luar. Akhir sekali masukkan kobis dan garam
    secukup rasa.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...