Wednesday 24 August 2011

Laksa Johor

Tengahari semalam tengah dok pikiaq nak masak apa untuk berbuka nanti, tetiba dengaq bunyi tepon,
rupanya kawan akak, cik Nani caling2 sesaja tanya khabaq. Terima kasih lah Nani rajin tanya-tanya khabar
akak. Hanya Allah saja yang balas budi baik Nani. Citer punya citer, biasalah orang pompuan ni, apa lagi
mesti citer pasai masak-masak nyer.Haaa bukan citer gosip-gosip ek...
Akak pun tanya Nani, semalam masak apa untuk berbuka ? Dia cakap, 'Semalam kak... saya masak Laksa Johor, suami dan anak-anak cakap sedap'. Tinggg... haa dapat dah idea nak masak apa hari ni. Tq tq Nani
bagi idea nak masak apa. Jom check tengok resepi Laksa Johor air tangan akak ni......


Bahan-bahan :
1 paket spaghetti  (di rebus hingga lembut)
2 tin tuna flakes
2 senduk rempah kari Adabi
2 sb serbuk cili Baba's
3 sb paprika  (tak mau pedas sangat sebab nanti makan dengan sambal belacan)
1 biji bawang besar                     }
2 ulas bawang putih                     }
sedikit halia                                 } di kisar
sebatang serai                             }
sedikit lengkuas                          }
segenggam udang kering di rendam }
3 asam keping
sedikit daun kesum
setin santan
1/2 paket cream coconut jadikan kerisik
air secukupnya untuk kuah
garam secukup rasa.

Ulaman :
sebatang timun di potong halus
1/2 biji bawang besar di hiris nipis
2 biji cili merah di potong
5 biji telur di rebus

Sambal belacan :
4 biji cili merah
5 biji cili padi
jus lemon
4 sb gula
1 sb garam
secubit belacan

Cara-cara :

1. Spaghetti di rebus hingga lembut kemudian di tos. Sediakan kuah, tumis bahan-bahan yang
    di kisar hingga wangi. Masukkan serbuk kari, serbuk cili dan paprika, letak air secukupnya
    untuk kuah.

2. Masukkan isi ikan tuna, santan, asam keping, daun kesum dan kerisik. Rasa garam secukup
    rasa. Biarkan kuah mendidih lama sedikit hingga terbit minyak.

3. Kalau ada taugeh, kacang panjang, daun selasih dan bunga kantan bolehlah potong halus-halus
    untuk di makan bersama Laksa Johor. Tapi kalau tak ada cukuplah sekadar potongan timun
    dan bawang serta telur rebus.

4. Masukkan semua bahan untuk sambal belacan kedalam pengisar dan kisar halus.
    Letakkan sedikit spaghetti kedalam mangkuk, sendukkan kuah laksa dan letak hirisan timun,
    hirisan bawang, telur dan sambal belacan. Tak rugi cuba ye sebab ermmmmm... sedap !

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...