Tuesday, 23 August 2011

Biskut Makmur


Bahan-bahan :

500g tepung gandum
200g butter
2 sb penuh minyak sapi
secubit garam

200g serbuk kacang tanah  }
3 sb gula yang di kisar         } di campur untuk inti
sedikit gula kisar untuk golek

Cara-cara :

1. Gaulkan butter, minyak sapi dan secubit garam hingga bercampur dan lembut.
    Masukkan tepung gandum. Gaul dan uli hingga adunan jadi doh yang lembut.

2. Sangaikan dahulu serbuk kacang tanah hingga keperangan dan campurkan gula.
    Sedia untuk di jadikan inti.

3. Ambil secubit adunan leperkan, masukkan inti kacang dan tutup semula jadikan
    bentuk bujur. Susun atas dulang, buat sampai habis.
    *Gunakan sudu susu baby untuk dapat bentuk seperti di atas.

4. Panaskan oven dan bakar suhu 160 darjah selama 25 - 30 minit atau mengikut suhu
    kepanasan oven masing-masing. Kemudian golekkan dalam gula yang di kisar tadi.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...