Thursday 11 August 2011

Kuih Ketayap


Bahan-bahan :

Untuk kulit :

3 cawan tepung gandum
1 biji telur
4 cawan susu segar
1/2 sb garam
pewarna hijau

Untuk inti :

2 cawan desicated coconut
1/2 cawan dark brown sugar
2 sb gula
secubit garam
sehelai daun pandan
3/4 cawan air panas (sekadar untuk melembabkan kelapa)

Cara-cara :

1. Buat inti : Masukkan semua bahan untuk inti kedalam bekas plastik
    yang tahan panas dan microwavekan selama 2 minit. Keluarkan dan
    gaul rata. Kalau belum okay masukkan sekejap lagi ke dalam microwave.
    Kalau nak masak atas dapur macam biasa pun boleh. Pastikan inti masak
    lembab-lembab gitu, jangan terlalu kering.

2. Untuk kulit : Satukan semua bahan di dalam mangkuk besar, kacau guna
    balloon whisk. Kalau rasa ada tepung yang bergentel boleh tapis ye. Kalau
    rasa nak blender bahan terus pun boleh jugak.

3. Panaskan kuali dan sapu sedikit minyak, ambil sesenduk adunan tuang kedalam
    kuali dan mula melenggang. Ambil tutup periuk tutup sekejap. Bila dah masak,
    angkat dan letakkan atas pingan (tanda-tanda dah masak-tepi-tepinya terangkat).
    Kemudian masukkan sesudu inti memanjang, lipat kedua-dua tepinya dan gulung.
    Buat sampai habis adunan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...