Sunday 7 August 2011

Pudding Trifle


Bahan-bahan guna yang beli siap di supermarket sebab boleh dapat dengan
murah kat sini. Tapi kalau balik Malaysia kena buat sendirilah nampaknya.

Bahan2 :

sebungkus swiss roll chocolate (kalau yg kecil guna 2 bungkus)
sekotak jelly perasa strawberry (apa -apa perasa pun boleh)
sekotak ready to use custard (boleh guna sos kastad buat sendiri)
setin fruit cocktail in syrup (boleh guna buah-buahan lain)

Cara2 :

1. Sediakan dua bekas plastik tahan panas seperti di atas atau apa-apa bekas
    dessert yang anda suka. Ikut adunan di atas akan dapat dua bekas.

2. Potong swiss roll dan susun rata dalam bekas. Buat yang sama dengan bekas
    satu lagi. Kemudian tuang sama banyak custard keatas swiss roll.

3. Sediakan agar-agar pula. Masukkan 2 cawan air panas kedalam bekas tahan panas.
    Masukkan serbuk agar-agar, kacau hingga larut.

4. Tuang perlahan-lahan agar-agar, sama banyak kedalam dua bekas custard tadi.
    Ambil buah-buahan koktail yang di asingkan sirupnya dan sudukan keatas agar-agar
    tadi secepat mungkin kerana agar-agar instant ini cepat membeku.

5. Kemudian bolehlah disejukkan dahulu sebelum di hidang.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...