Friday, 5 August 2011
Mushroom Soup
Bahan2 :
semangkuk besar cendawan butang (di potong nipis)
1 biji bawang besar (di dadu)
1 sb. serbuk bawang putih
1 sb. serbuk lada hitam kasar
1 kiub pati ayam
5 sb. tepung gandum (bancuh dengan air)
sedikit dried parsley
3 mug susu segar
3 mug air
sedikit olive oil (untuk menumis)
garam secukup rasa
Cara2 :
1. Basuh bersih cendawan kemudian potong. Dalam periuk panaskan sedikit olive oil.
Tumis bawang hingga wangi, masukkan air dan susu. Masukkan serbuk bawang putih.
2. Bila dah naik wap, masukkan cendawan yang telah di potong tadi. Kemudian masukkan
serbuk lada hitam dan kiub pati ayam. Masukkan juga bancuhan air tepung gandum sambil
di kacau.
3. Biarkan mendidih sekejap lagi. Bolehlah di tutupkan api. Bila hendak hidangkan, sendukkan
ke dalam mangkuk dan taburkan dengan sedikit parsley kering.
Labels:
sup cendawan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment