Friday, 5 August 2011

Mushroom Soup


Bahan2 :

semangkuk besar cendawan butang (di potong nipis)
1 biji bawang besar (di dadu)
1 sb. serbuk bawang putih
1 sb. serbuk lada hitam kasar
1 kiub pati ayam
5 sb. tepung gandum (bancuh dengan air)
sedikit dried parsley
3 mug susu segar
3 mug air
sedikit olive oil (untuk menumis)
garam secukup rasa

Cara2 :

1. Basuh bersih cendawan kemudian potong. Dalam periuk panaskan sedikit olive oil.
    Tumis bawang hingga wangi, masukkan air dan susu. Masukkan serbuk bawang putih.

2. Bila dah naik wap, masukkan cendawan yang telah di potong tadi. Kemudian masukkan
    serbuk lada hitam dan kiub pati ayam. Masukkan juga bancuhan air tepung gandum sambil
    di kacau.

3. Biarkan mendidih sekejap lagi. Bolehlah di tutupkan api. Bila hendak hidangkan, sendukkan
    ke dalam mangkuk dan taburkan dengan sedikit parsley kering.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...