Thursday, 11 August 2011

Nasi Dagang

Sebenarnya selain dari Nasi Kerabu, akak suka makan Nasi dagang juga. Dulu zaman akak
masih kerja, pernah minta resepi dari kawan sepejabat asal orang Terengganu, tapi senyap saja...
Sedih jugak sebab masa tu tengah mengandungkan anak pertama. Maklumlah masa tu belum
pandai masak-masak berbagai ni.
Walaucamana pun akak usahakan jugak nak belajar masak Nasi Dagang ni. Layanlah entry
Nasi Dagang versi kak Ros ni. Maklumlah duduk di perantauan serba kekurangan. Apa yang ada
semuanya di manafaatkan. Janji sedap dan rasa asalnya tak lari. Jom semak... nasi dagang makan
dengan gulai ikan dan acar timun.


Bahan-bahan : untuk Nasi Dagang

1 mug beras pulut
1 1/2 mug beras basmathi
1/4 biji bawang besar didadu
sedikit halia di hiris halus
1/2 sb halba
1 tin santan + air jadikan 2 1/2 mug santan
lebihkan 1/2 cawan air lagi
1sb garam
1sb gula

Cara masak Nasi Dagang :

Campurkan kedua-dua beras, bersihkan dalam rice cooker. Masukkan santan + air, halba,
bawang dan halia serta garam dan gula. On kan rice cooker dan masak seperti nasi biasa.
Bila dah masak balik-balikkan nasi dagang dan bolehlah off kan rice cooker.

Bahan-bahan : untuk Gulai Ikan Nasi Dagang

1/2 biji bawang besar  }
sedikit halia                 } di kisar
sedikit lengkuas          }
2 sb serbuk cili Baba's
3 sb rempah kurma Adabi
1 sb rempah kari Adabi
2 asam keping
susu segar secukupnya untuk kuah
1 tin Jack Mackerel in tomato sauce
1 sb garam
sedikit minyak untuk menumis

Cara masak Gulai Ikan Nasi Dagang :

Kisar bawang, halia dan lengkuas. Panaskan sedikit minyak dalam periuk, masukkan
bahan kisar tadi. Kemudian masukkan serbuk cili, rempah kurma dan rempah kari.
Tumis hingga terbit minyak, masukkan asam keping dan susu segar secukupnya untuk kuah.
Masukkan garam dan ikan mackerel bersama sosnya sekali. Ikan ni besarnya lebih kurang
macam ikan tongkol juga. Bezanya tak payah di rebus dahulu dengan asam keping seperti
ikan tongkol ye. Biarkan mendidih sekali lagi, kemudian bolehlah di tutupkan api.

Bahan-bahan : untuk Acar Timun

1/2 batang timun (di potong halus)
1 batang karot (di sagat)
1/4 biji bawang besar (di hiris nipis)
1 biji cili merah (di hiris halus)
2 sb cuka
1 1/2 sb gula
1 sb garam

Cara buat Acar Timun :

Potong timun halus memanjang, karot di sagat, bawang besar di hiris nipis dan
cili merah di potong halus. Kemudian gaulkan dengan cuka, gula dan garam.
Semuanya dah siap, tunggu masa untuk berbuka saja.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...