Salam sembilan ramadhan semua. Post hari ini akak masukkan entry yang semalam ye.
Tak berapa sihat, lemah je rasanya. Buat kerjapun slow motion le sikit. Sebenarnya resepi
Nasi Kerabu ni akak dah masukkan bulan June yang lalu, tapi akak masukkan lagi. Kalau
yang dulu makan dengan Ayam goreng berempah, tapi kali ni akak lawankan dengan Spicy chicken.
Resepi spicy chicken boleh semak di entry bulan May ye. Selamat berbuka semua..... : ))
Layankan n3 ulang tayang akak ni...
Bahan-bahan :
Untuk nasi :
3 pot beras
1 sb. garam
sedikit pewarna biru ( kuning kalau suka )
air secukupnya
Untuk kuah tumis :
4 sb.cili mesin
1 tin santan
sebiji bawang besar }
3 ulas bawang putih }
1 in halia } di kisar
2 batang serai }
1/2 sb. serbuk kunyit
2 asam keping
2 sb. garam , 3 sb. gula
sedikit air, sedikit minyak untuk menumis
Untuk serunding ikan dan kelapa :
2 tin ikan tuna ( guna tuna chunk )
sebiji bawang besar }
1 in halia } kisar kering
1 batang serai }
1 caw. fine desicated coconut
2 asam keping
1 sb. serbuk lada hitam
1 1/2 sb. garam , 2 sb. brown sugar
sedikit minyak
Untuk sambal budu :
budu secukupnya
3 biji cili merah }
3 biji cili hijau } di potong halus
6 biji cili padi }
3 sb. gula
sebiji bawang besar
lemon juice secukupnya
Salad / Ulam ( terpulang ):
sebiji timun
sebatang karot
1/2 iceberg lettuce
Keropok : goreng keropok ikan saya guna papadom
Spicy Chicken
10 ketul ayam
1/2 cawan gram flour
2 sb. tepung jagung
1/2 sb.dried crushed cili
1/2 sb. garlic powder
1/2 sb. ginger powder
1 sb. bawang blend
1/2 st. serbuk kunyit
sedikit black pepper dan jintan manis
sedikit clove dan cinnamon powder
sedikit garam
1 sb. ketumbar biji diketuk kasar
Cara2 :
1. Masak nasi seperti biasa hanya tambah sedikit pewarna biru dan garam.
2. Masak kuah tumis. Panaskan sedikit minyak, tumis bahan yang di kisar hingga
sedikit garing. Masukkan santan, cili mesin, serbuk kunyit, asam keping, garam
dan gula serta sedikit air. Masak hingga mendidih dan terbit minyak.
3. Masak serunding ikan dan kelapa. Goreng desicated coconut hingga perang dan
ketepikan. Panaskan sedikit minyak tumis bahan yang di kisar hingga sedikit garing
dan masukkan ikan tuna dan asam keping. Goreng sebentar dan masukkan kelapa
yang telah di sangai tadi. Masak sebentar lagi, perasakan dengan garam, brown sugar
dan lada hitam.
4. Buat sambal budu. Potong semua cili dan bawang besar kemudian masukkan budu,
juice lemon dan gula secukupnya.
5. Salad dan ulam di bersihkan dan di potong nipis.
6. Goreng keropok/ papadom dan toskan minyaknya.
7. Spicy chicken. Bersihkan ayam dan gaul dengan semua rempah serta
garam. Perapkan sekejap. Kemudian goreng dalam deep fryer sehingga masak.
8. Sendukkan nasi kedalam pinggan dan makan bersama Spicy chicken,serunding ikan,
salad/ulam, papadom, kuah tumis dan sambal budu. Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment