Saki baki demam dari minggu lepas masih ada lagi. Jadi masak simple-simple saja,
supaya cepat-cepat habis masak dan boleh duduk.
Jadi akak masaklah nasi guna rempah yang dah siap dalam kotak. Menu hari ini
Nasi Beriani dan Ayam Masala. Jom semak resepi simple ni....
Nasi Beriani
Bahan-bahan :
2 mug beras basmathi
1/4 biji bawang besar di dadu
1 sb pes halia
1 sb serbuk bawang putih
2 sb penuh rempah beriani masala
1 sb minyak sapi
1 sb minyak masak
2 sb yogurt
1 sb garam
1 kiub pati ayam (tak letak)
sedikit bawang goreng
Cara-cara :
Basuh beras dalam rice cooker, letak air secukupnya. Kemudian masukkan semua
bahan-bahan lain kecuali bawang goreng. Masak nasi seperti biasa. Bila nasi beriani
dah masak, balik-balikkan dengan senduk dan offkan rice cooker, tabur bawang goreng
di atasnya.
Ayam Masala
Bahan-bahan :
8 ketul ayam
1/2 biji bawang besar
1 sb serbuk bawang putih
1 sb pes halia
4 sb penuh rempah meat masala (boleh guna daging atau kambing)
2 biji kentang
2 biji tomato (tak letak)
air secukupnya untuk kuah
1 sb garam
Cara-cara :
Panaskan sedikit minyak, tumis bawang, halia dan bawang putih. Masukkan ayam,
masak hingga sedikit garing di luarnya. Tuang air hingga menutupi ayam. Masukkan
rempah masala dan kentang serta garam secukup rasa. Biarkan kuah mendidih, ayam
betul-betul masak dan isinya dah lembut. Kalau tak cukup kuah, tambah air lagi. Boleh
guna daging atau daging kambing. Guna ayam sebab ada yang tak boleh makan daging
kat umah ni.
Tamarind Chutney (brown sauce)
1/2 cawan air panas
1 sb pes asam jawa
3 sb brown sugar
1 sb gula
1 st pes halia
1/2 st serbuk jintan manis
1 sb sos cili
secubit garam
Cara menyediakannya : Masukkan semua bahan kedalam mangkuk dan microwavekan
selama 1 minit. Keluarkan dan gaul sebati. Atau boleh masak
atas dapur.
Bahan sampingan lain : Papadom dan salad campur.
No comments:
Post a Comment