Friday, 5 August 2011

Spaghetti Ladna


Bahan2 :

1 bungkus spaghetti (di rebus)
3 ulas bawang putih di cincang
1/2 sb. pes halia
2 sb. serbuk lada putih
1 kiub pati ayam
6 sb. cornflour (di bancuh dengan air)
1 batang karot (potong bulat)
1 biji tomato potong kecil
sedikit isi ayam (potong kecil)
sedikit udang basah
sedikit daun bawang
2 sb. garam
air secukupnya untuk kuah

Cara2 :

1. Spaghetti di rebus dan di tos. Kemudian tumiskan bawang putih hingga wangi,
    masukkan air secukupnya untuk kuah.

2. Masukkan pes halia serta serbuk lada putih. Biarkan kuah mendidih
    masukkan isi ayam, udang basah serta karot yang di potong bulat.

3. Kemudian masukkan kiub pati ayam dan bancuhan tepung jagung sambil di kacau.
    Perasakan dengan garam. Akhir sekali masukkan buah tomato yang telah di potong.
    Biarkan mendidih sebentar lagi kemudian bolehlah tutupkan api.

4. Masukkan spaghetti ke dalam mangkuk dan sendukkan kuah keatasnya. Taburkan
    dengan daun bawang bila dihidangkan. Boleh masukkan sawi hijau atau bunga kobis
    kalau ada ye.                        

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...