Friday, 5 August 2011
Spaghetti Ladna
Bahan2 :
1 bungkus spaghetti (di rebus)
3 ulas bawang putih di cincang
1/2 sb. pes halia
2 sb. serbuk lada putih
1 kiub pati ayam
6 sb. cornflour (di bancuh dengan air)
1 batang karot (potong bulat)
1 biji tomato potong kecil
sedikit isi ayam (potong kecil)
sedikit udang basah
sedikit daun bawang
2 sb. garam
air secukupnya untuk kuah
Cara2 :
1. Spaghetti di rebus dan di tos. Kemudian tumiskan bawang putih hingga wangi,
masukkan air secukupnya untuk kuah.
2. Masukkan pes halia serta serbuk lada putih. Biarkan kuah mendidih
masukkan isi ayam, udang basah serta karot yang di potong bulat.
3. Kemudian masukkan kiub pati ayam dan bancuhan tepung jagung sambil di kacau.
Perasakan dengan garam. Akhir sekali masukkan buah tomato yang telah di potong.
Biarkan mendidih sebentar lagi kemudian bolehlah tutupkan api.
4. Masukkan spaghetti ke dalam mangkuk dan sendukkan kuah keatasnya. Taburkan
dengan daun bawang bila dihidangkan. Boleh masukkan sawi hijau atau bunga kobis
kalau ada ye.
Labels:
spaghetti
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment