Bahan2 :
2 bungkus pastri
sebiji telur (untuk sapuan)
Inti tuna : 1 tin tuna in brine (guna isi sahaja)
1/2 biji bawang besar (di dadu)
sedikit lada hitam
sedikit garam
sedikit jus lemon
Gaul semua bahan hingga sebati.
Inti kentang : 4 biji kentang yang kecil (di dadu)
1/2 biji bawang besar
1/2 sb. serbuk bawang putih
1 sb. rempah kari Adabi
1/4 sb. serbuk lada hitam kasar
1 sb. dried parsley
sejemput ikan bilis halus (di rendam)
garam dan gula secukup rasa
Cara2:
1. Tumis bawang hingga wangi, masukkan ikan bilis, kentang, serbuk bawang putih, serbuk kari
dan lada hitam. Balik-balikkan kemudian masukkan sedikit air sekadar untuk melembutkan
kentang.
2. Masak hingga kentang lembut, masukkan gula dan garam secukup rasa. Kemudian masukkan
parsley kering. Masakkan sebentar lagi hingga kering sedikit, bolehlah ditutupkan api.
3. Ambil sekeping pastry dan potong kepada lapan. Letakkan inti di tengah dan lapiskan dengan
sekeping lagi pastry. Tekan dengan garfu di sekelilingnya, kemudian sapu dengan telur.
4. Bakar dalam oven yang telah di panaskan terlebih dahulu suhu 160 darjah selama 25-30 minit
atau sehingga masak.
No comments:
Post a Comment