Friday, 5 August 2011

Pastri Inti Tuna dan Inti Kentang


Bahan2 :

2 bungkus pastri
sebiji telur (untuk sapuan)

Inti tuna : 1 tin tuna in brine (guna isi sahaja)
               1/2 biji bawang besar (di dadu)
                sedikit lada hitam
                sedikit garam
                sedikit jus lemon
Gaul semua bahan hingga sebati.

Inti kentang : 4 biji kentang yang kecil (di dadu)
                     1/2 biji bawang besar
                     1/2 sb. serbuk bawang putih
                     1 sb. rempah kari Adabi
                     1/4 sb. serbuk lada hitam kasar
                     1 sb. dried parsley
                     sejemput ikan bilis halus (di rendam)
                     garam dan gula secukup rasa
Cara2:

1. Tumis bawang hingga wangi, masukkan ikan bilis, kentang, serbuk bawang putih, serbuk kari
    dan lada hitam. Balik-balikkan kemudian masukkan sedikit air sekadar untuk melembutkan
    kentang.

2. Masak hingga kentang lembut, masukkan gula dan garam secukup rasa. Kemudian masukkan
    parsley kering. Masakkan sebentar lagi hingga kering sedikit, bolehlah ditutupkan api.

3. Ambil sekeping pastry dan potong kepada lapan. Letakkan inti di tengah dan lapiskan dengan
    sekeping lagi pastry. Tekan dengan garfu di sekelilingnya, kemudian sapu dengan telur.

4. Bakar dalam oven yang telah di panaskan terlebih dahulu suhu 160 darjah selama 25-30 minit
    atau sehingga masak.





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...